Kære alle
Vores forening lever og har det stadig godt. Medlemstallet er fortsat højt, foreningens økonomi er sund, vi opfattes af omverdenen som interessante og foreningens aktiviteter udvikler sig. Det er den korte sammenfatning af min beretning til dem af jer, der efter en lang dag har brug for at lade tankerne vandre.
Medlemstallet
Vi har medlemmer fra 97 kommuner. Læsø, som er den sidste, har vi fået tilsagn om, også vil være repræsenteret når deres nye økonomichef den 1. december starter. Lige nu er vi 178 medlemmer, hvilket er nøjagtig det samme antal som sidste år. Det giver et snit på 1,8 medlem pr. kommune, hvilket må siges at være yderst pænt, når der i vores vedtægter er en grænse på tre medlemmer pr. kommune.
Samarbejdspartnere
Hovedbestyrelsen afholdte i januar 2015 et seminar, hvor vi mødtes med flere af vores gode samarbejdspartnere. Vi mødtes med KL, Kommunekredit, COK og Niels Jørgen Mau i hans daværende hjørnekontor på Slotsholmen. Vi tror på som kredsbestyrelse, at det er vigtigt at pleje vores gode relationer til nøgleinteressenter. Vi har derfor også i løbet af året holdt temamøder med KORA og KOMBIT. Det er en glæde at se, at vores samarbejdspartnere prioriterer samarbejdet og samværet så højt. Måske en anelse for højt. Vi har i hovedbestyrelsen drøftet, om vi fremadrettet til årsmøderne skal sætte en grænse for antallet af gæster fra de enkelte samarbejdspartnere. Grænsen kan f.eks. blive fastsat i lighed med vedtægternes ordlyd om antallet af medlemmer fra den enkelte kommune. Dvs. tre gæster med mulighed for en ekstra efter dispensation. Vi drøfter at sætte denne grænse, da vi i hovedbestyrelsen mener, det er vigtigt, at årsmødet udover de faglige input primært har til formål at vedligeholde og skabe netværk MELLEM medlemmerne.
Året der gik
Mange af os havde sikkert udover en naturlig politisk interesse også en meget konkret interesse i alle rygterne om valgudskrivelsen i år. Først gik der lidt taktik i at spekulere i, at det nok var bedre at få en regeringsaftale med den tidligere regering, da de ikke turde gå til valg på en stram regeringsaftale. Dernæst var vi mange, der begyndte at blive bekymret for vores budgetprocesser. Ligesom andre læste jeg op på, hvad det egentlig er styrelsesloven siger om, hvornår budgettet skal vedtages – JUST in CASE.
Og så kom valget. Og meget hurtigt derefter lå der en regeringsaftale. En aftale, der i 2016 næsten var for god til at være sand, men til gengæld stikker en kurs ud, som er meget bekymrende. Jeg har derfor flere gange i min egenskab som formand for ØDF overfor medier advaret kraftigt imod omstillingsbidraget. Min kritik går ikke på, at vi måske skal spare en procent. Det er et vilkår i en politisk ledet organisation. Min hovedkritik går på den usikkerhed og de perspektiver, som processen skaber, samt at vores flerårsbudgettering risikere at forvitre. Meget tyder på, at kommunerne får opgaven med at spare 1 procent frem til oktober, og Folketinget så i finanslovsforhandlingerne herefter kan fordele pengene – måske med et tilbageløb til kommunerne. Dermed risikerer vi, at vi efter en svær proces med udarbejdelse af forslag af eksempelvis besparelser på ældreområdet; høring, politisk behandling og start på implementering skal vende 180 grader rundt og genansætte de samme personer, som vi lige har afskediget. Det er dårlig personalepolitik, og det slider på vores politikeres politiske kapital. På den lidt længere bane vil det underminere det kommunale selvstyre. Der vil ikke være troværdighed om vores oplæg, vores beslutninger, og der er også en risiko for, at de gode, ansvarlige kommunalpolitikere vil søge andre udfordringer.
Det er et eksempel på, hvor jeg mener, vi som forening kan spille en rolle som meningsdanner. Vi har i hovedbestyrelsen drøftet, hvordan og hvornår vi skal forsøge at påvirke meningerne. Vi er nået frem til en foreløbig tommelfingerregel. Vi kan selvfølgelig ikke som ØDF lave udmeldinger, hvor kommunernes interesser er åbenlyst modsætningsfyldte. Det gælder eksempelvis i forhold til udligning eller udflytning af statslige arbejdspladser. Lidt mindre banalt er, at vi i hovedbestyrelsen ikke finder det legitimt at kritisere eller have andre synspunkter end dem, som KL’s hovedbestyrelse er enige om. Vi er selvfølgelig ikke forpligtet til at melde noget ud J. Men vi opfatter KL’s hovedbestyrelse som en legitim politisk overbygning på vores egne byråd, og dem ville vi næppe heller gå imod. Jeg mener på den anden side, at vi både i ØDF regi og i Ø98 regi har pligt til at udfordre KL’s synspunkter og ageren. Men det skal foregå på de indre linier.
Hvorfor bruger jeg så meget tid herpå. Det gør jeg for at forklare tankegangen i vores arbejde i hovedbestyrelsen. Lad mig give to eksempler.
Det første eksempel jeg vil give er i forhold til FLIS. Vi havde som nævnt et møde med KOMBIT. På dette møde ville de gerne have os som forening til at lægge pres på de 19 kommuner, der på daværende tidspunkt ikke havde tilsluttet sig FLIS. Det sagde vi i hovedbestyrelsen fra overfor, da KL’s bestyrelse på det tidspunkt netop ikke var enige om, hvorvidt FLIS skulle være for alle. Der er siden da sket noget.
Det andet eksempel relaterer sig til KL’s initiativ om at igangsætte et arbejde under overskriften ”Styrings- og effektiviseringsprogrammet”. Det blev skudt i gang i onsdags og har til hensigt at bidrage til at sætte en offensiv dagsorden, hvor kommunerne viser, at vi evner at bidrage til en effektivisering af den offentlige sektor, uden at vi behøver løsrevne konsulentrapporter. Et formål der i øvrigt er i overensstemmelse med ØDF’s formålsparagraf. Erik Kjærgaard og jeg fra hovedbestyrelsen og Bjarne Winge fra København er blevet spurgt af KL, om vi vil indgå i styregruppen. Jeg har hørt en del betænkeligheder fra flere af jer, og ikke mindst fra mange kommunaldirektører om det nu også er klogt at indgå i dette projekt.
Om man ikke blot spiller nyttige idioter for Finansministeriet. Jeg er enig i, at der er en risiko herfor. På den anden side forstår jeg også godt KL’s bestyrelses valg. For hvad er alternativet. At overlade al initiativet til Finansministeriet? Under alle omstændigheder er det et eksempel på, at vi i ØDF’s hovedbestyrelse vælger af være loyale overfor KLs bestyrelse.
Så kan vi blot håbe på, at vi ikke får flere eksempler på Udbetaling Danmark forløb.
På sidste årsmøde drøftede vi, om vi som forening skulle tage på en studietur til udlandet. Det var der overvejende en stemning for. Vi har så heldige, at den tidligere formand, Flemming Storgaard, tilbød sin hjælp til at arrangere turen. Den gik som bekendt til Irland. Hovedoverskriften var : How to manage massive financial pressure in the public sector?
Jeg vil næsten ønske, at der er nogen, der vil søge aktindsigt i programmet. Vi havde et meget intenst og udbytterigt program med besøg hos to kommuner, som viste sig at være forvoksede tekniske forvaltninger, besøg hos deres udgave af moderniseringsstyrelsen, et meget tankevækkende besøg hos LinkedIn, besøg hos en statslig udflyttet institution, hvor der i parentes bemærket ikke var flyttet en eneste medarbejder med og mange andre spændende indspark. Det er dog min vurdering, at det største udbytte er den netværksdannelse, der sker på sådan en tur. Ikke mindst for nye medlemmer, er det en gylden mulighed. Jeg er ret sikker på, at de 28 medlemmer fra 25 forskellige kommuner, der var med havde en fantastisk og udbytterig tur. Det skyldes ikke mindst Flemming Storgaards gode indsats og hans gode kontakt til Birger fra KMD, der havde skruet et rigtig interessant program sammen til os.
Vi valgte i hovedbestyrelsen at støtte turen med et tilskud til at dække den del af udgiften, der oversteg egenbetalingen på 6.000 kr. Dog maksimalt 6.000 kr. Regnskabet er ikke endeligt gjort op, men det tyder på, at vi støtter med ca. 3.500 kr. pr. medlem. Vi er i hovedbestyrelsen indstillet på at gentage successen til en anden destination i 2017. Her vil personer, der ikke deltog i 2015 turen få første prioritet.
Et andet emne, der har optaget hovedbestyrelsen har været en modernisering af foreningens hjemmeside. I har sikkert alle set den. Og jeg håber, at I ligesom vi synes den er spændende og indbydende. I drøftelsen af hjemmesiden er vi selvfølgelig af IT-firmaet blevet udfordret. Bla. spurgte de ind til, hvem der er den primære målgruppe. Er det potentielle nye medlemmer, meningsdannere, samarbejdspartnere. Svaret var, at det er os som medlemmer, der er den primære målgruppe. Det håber jeg resultatet afspejler.
Økonomi
Jeg kan gentage mit afsnit om økonomi fra sidste årsmøde om foreningens økonomi. Økonomidirektørforeningens økonomi er – naturligvis fristes man til at sige – i orden. Vi har fortsat en formue på over 1 mio. kr., idet årets overskud er på ca. 150.000 kr. Vi har valgt at indstille, at kontingentet fastholdes på de nuværende 2.500 kr.
Vores sigtepunkt i bestyrelsen er, at vi skal have en formue på ca. 1 mio. kr., men heller ikke mere Når vi foreslår at fastholde kontingentet skyldes det, at både studieturen, ph.D projektet og hjemmeside vil påvirke næste års regnskab.
Bestyrelsen
Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til hovedbestyrelsen. Jeg synes, vi har et rigtigt godt og tillidsfuldt samarbejde. I er rigtig gode til at byde ind med synspunkter, og I er altid villige til at give en hånd både i overført og i konkret betydning.
Modsat sidste år tegner næste års hovedbestyrelsesarbejde til at blive præget af kontinuitet. Selv om vi lige mangler valg af formand. Til min store glæde fortsætter de øvrige 5 medlemmer af hovedbestyrelsen.
Med disse ord overgives beretningen til foreningens drøftelse.
På bestyrelsens vegne
Tom Ahmt